2011. július 5., kedd

Nyári frissítő - vigyázat! Ínyencségek következnek!!!

Mint az éremnek is, úgy a "nyári szünet" csöndjének is megvan a két oldala. Nézzük a jót.
Akik alkotói tevékenységet folytatnak, ilyenkor nyílik számukra a legjobb alkalom, hogy az ország különböző rendezvényein megmutassák magukat, kihívva ezáltal a szakma és a közönség figyelmét, elismerését.


Pár éve ismerem képeit a most bemutatásra kerülő fotográfusnak egy állóképekkel foglalkozó közösségi oldalról. Majd kiderült, nemrégiben egy utcába is költöztünk, véletlen.
Facebook-interjú következik:


Fellépek a face főoldalra és látom, kiállítás megnyitóra hívsz. Az első benyomás hatott nálam, de úgy gondoltam, érdemes lenne megosztani másokkal is ezt a meghívót.


Mit kell tudni rólad, hogy kerültél közel a fotográfiához, mi szél hozott Tápiószőlősre?
Kutasi Szilvia vagyok, 1987-ben születtem Budapesten.
2006-ban kezdtem el foglalkozni komolyabban a fotografálással. Ekkor indítottam tanulmányaim a Budapesti Szolgáltató és Kézművesipari Szakképzőiskolában, fényképész szakon, amit sikeresen elvégeztem.
Az ételfotózás csak néhány éve foglalkoztat komolyabban. A fotozz.hu közösségi oldalon publikálom a megmérettetésre szánt képeim és ott ismerkedtem meg egy kifejezetten ételfotóssal. Neki köszönhetem, hogy jelenleg ez az a kategória, amelyben megvalósíthatom magam.
Az, hogy Tápiószőlősön lakom, most már harmadik éve, azt a páromnak köszönhetem :)


Meséld el, miként születik meg egy kompozíciód?
Hát, meglátok egy süteményt, akár egy cukrászdában és megveszem. Otthon keresek hozzáillő tányért, kiegészítőket és beállítom.
Vagy van, hogy én sütök valamit, amit eltudok képzelni egy fotón szépen berendezve. ( Én meg gyakran látom az utcánk boltjaiból kézben szatyrokkal közlekedve, majd pár napon belül láthatóm a megkomponált fotókat - szerk. megj.)
Következik a fotózás és retus munka. Ha jó lett, következik a megosztás a blogomon, vagy fotós közösségi oldalon.
Mennyi időt vesz igénybe egy "sütés-előkészítés", utómunka?
Mivel nem vagyok cukrász, ezért egy sütemény kb. 1-1,5 óra, attól függ... fotózás, meg utómunka megint egy óra.


Maga az esztétikai élmény hajt, vagy saját üzeneteket is kódolsz a képekbe?
A szépség gyönyörködtet... Ha egy süteményes fotó úgy van megkomponálva, hogy azt valaki megkívánja, akkor a fotó elérte a célját... Kell ennél több?
Gondolom, van már az otthoni falakon is pár kereteztetett ételfotód - volt már úgy, hogy egy vendég mindenáron meg akart szabadítani tőle?
Van néhány fotóm a falakon és néhányat el is "kellett" ajándékozni... Már a most kiállítottakra is van jelentkező :)


Apropó kiállítás, (mert hogy ennek kapcsán születik az interjú is) hogy kerültél el képeiddel Kecskemétre?
Viszonylag sűrűn járok Kecskeméten az egyik bevásárlóközpontba, és mindig feltűnt, hogy a korlátokon különböző fotók vannak kiállítva. Utána érdeklődtem, van-e lehetőség saját képeim bemutatására is. Néhány hét alatt leszerveztem a dolgokat.

A "szervezők" hogy fogadták a képanyagot?
Először is át kellett küldeni e-mailben egy képet, hogy mégis milyen jellegű fotókat készítek, és elfogadták. Majd nyitás előtt a technikusokkal be kellett állítani a kész képeket. Hogy hányan "éheztek" meg azóta, nem tudom, remélem, minél többen :)


Mit vársz ettől a kiállítástól, mire számítasz?
Őszintén, megrendelésre, munkára. Saját alkotási vágyam akár cukrászdáknak, katalógusoknak készített fotókban kívánom megélni.
Aki tehát ezek után Kecskeméten jár, van egy kis szabad ideje, netán bevásárló körúton van, ne hagyja ki a Malom Pláza (Korona utca 2.) első emeleti korlátokra felszerelt tablók képeinek megtekintését. És ha megjött az étvágya egy jó süteményre, üljön be valamelyik lokálba, ízleljen. Ha sütésre jött meg a kedve, akkor nézzen fel Szilvi blogjára, ahol a szebbnél szebb ételfotók mellett számos ínycsiklandozó receptet is talál.
(Amennyiben ez sem volt elég meggyőző, érdemes ősz folyamán figyelni a kulturális blogot, melyen hírt adunk a szőlősi Faluházban megrendezendő, Szilvi fotóiból való kiállításról.)


BJ