2011. január 26., szerda

Megnyílt a Székelykapuk-Zöldkapuk című vándorkiállítás

2011. január 26-án újabb vándorkiállítást nyitott meg Szegedi György ÁMK-igazgató. Utóbbit a helyi Általános Iskola diákjai készítették Borsos Tímea tanárnő vezetésével.
A megnyitón az iskola diákjain kívül szülők, nagyszülők, intézményvezetők, tanárkollégák jelentek meg.
Zenés-verses műsort adtak az iskola diákjai.
Szegedi György megnyitó beszédében kiemelte a tanulók környezettudatos életre való nevelésének fontosságát.
Az ÖKOISKOLA cím, melyet 2008-ban nyert el az intézmény erre is sarkall. Ugyanakkor a globális problémák megoldása a kisebb közösségektől indul.
2010-ben az iskola sikeresen nevezett a Kerek Világ Alapítvány által kiírt Székelykapuk-Zöldkapuk pályázaton, díjuk a mentori cím elnyerése mellett egy horvátországi kirándulás volt.


Az idei programban résztvevő országok: Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna, Horvátország, Szlovénia és Ausztria.

Borsos Tímea tanárnőt kérdeztem:
- Sok munkátok volt a 2010-es pályázat elkészítésével, a gyerekek megérdemelten kirándulhattak a nyári szünetben. Hogy érezték magukat, milyen új ismeretekkel gazdagodtak a kirándulás alkalmával?
Valóban, sok készülődés, valós munka jellemezte a tavalyi pályázat elkészítését.
Mivel ez a pályázat a teljes Kárpát-medencében élőknek szólt, lehetőségük volt a gyerekeknek ismerkedni a különböző országokban élő fiatalokkal. Fontos az itt élő nemzetek kultúrájának, szokásainak a megismerése. Mindannyian jól éreztük magunkat, sokat utaztunk, fürödtünk, ismerkedtünk a tengerparttal.


- Úgy emlékszem, egy csoport nevezett, de valójában két kisebb csoporttal vettetek részt a pályázaton. Mindkettőtök munkája dicséretet kapott. Hogyan indultok idén?
Tavaly egy nevezés történt, de két külön tevékenységet jelöltünk meg, két külön csoporttal.
Az egyik csoport a néphagyományok ápolását, ezek közül a Betlehemezést vállalta be, őket Mikusné Maczó Rozália tanító nő készítette fel. Az alsó tagozatos gyerekekből álló csapat komoly készülődés után járta Tápiószőlős intézményeit, családjait és elvitte mindenkinek ezt a nagyszerű kis műsort, aki csak igényelte.
A visszajelzések, a későbbi értékelés is azt erősítette meg bennük, érdemes ezt folytatni. Így idén is neveztek!
A pályázat másik feladatát, a Székelykapuk-Zöldkapuk vándorkiállítás megvalósítását a felső tagozatos diákok vállalták be, vezetésemmel. Tavaly első alkalomról lévén szó, ötletelni kellett az elején, de átérezve az ügy fontosságát, rövid időn belül magukénak érezték a feladatot. Saját ötletek alapján dolgoztak, rajzoltak, színeztek. Idén már gyakorlottakként sokkal könnyebben haladtunk az előkészítéssel.
A tavalyi díjban mentori címet is kaptunk, ami azt jelenti, hogy újabb csoportokat, szomszédos iskolák csapatait mentorálhatjuk. Így nevezett iskolánkból idén egy másik különálló csoport, Pintérné Zsemle Zsuzsanna tanító néni vezetésével. Ők a Betlehemezés egy bővített, népiesebb változatával neveztek.

- Milyen folytatása várható ennek a pályázatnak?
A mentori cím elnyerésének köszönhetően bekapcsolódtunk egy olyan nemzetközi hálózatba, ahol a Közép-Kelet-Európában élő emberek összefogását, a közösségi, kulturális értékeket és az élő környezet megvédésének ügyét képviselhetjük.
Mellesleg a gyerekek munkáját nemzetközileg is megismerhetik, hiszen lehetőség nyílik a kiállítás anyagát külföldi konferenciákon bemutatni, illetve a nemzetközi kiadványokban publikálni.
Az első lehetőségek elképzelhető még idén meglesznek, név szerint Stuttgartban, Münchenben.


A kiállítás anyaga megtekinthető a Tápiószőlősi Általános Iskola (Kossuth L. u. 3) aulájában január 28-ig, majd jövő héttől átköltözik a Faluházba (Kossuth L. u. 3).
Pár nap "pihenő" után elindul megérdemelt vándorútjára a környék iskoláiban hívva fel a figyelmet jövőnk környezeti problémáira.

Béres József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése